Liceul Tehnologic Baile Govora este situat la intrare in statiunea Baile Govora, oras situat in depresiunea subcarpatica Govora, inconjurata de dealuri acoperite cu paduri de fagi, stejari si pini, la o altitudine de 360-380 m, 20 km SW de municipiul Ramnicu Valcea (resedinta judetului Valcea).
    Din punct de vedere cultural, zestrea acestor locuri isi are originea in literele Pravilei. Pravila de la Govora sau Pravila bisericeasca este cea mai veche culegere de legi atāt bisericesti, cāt si laice din Tara Romāneasca. Este tiparita īn cea de-a doua tipografie cunoscuta īn Tara Romāneasca, īnfiintata de domnitorul Matei Basarab cu ocazia unor ample lucrari de reconstructie, reconsolidare si extindere a manastirii Govora īn 1637.
    Pravila de la Govora, este o traducere a calugarului erudit de la manastirea Bistrita, Mihail Moxa (sau Moxalie), a unui text slav, care reda un monocanon bizantin (culegere de norme juridice) si este prima lucrare tiparita īn limba romāna. Pravila are un caracter preponderent bisericesc, desi cuprinde si elemente de drept laic. Apare de sub teascurile tiparnitei īn anul 1640.
    Primul mare dascal a fost calugarul Mihail Moxalie, traducatorul Pravilei si a celui mai vechi "Cronograf" cunoscut īn limba romāna.
    Īn comuna Govora exista scoala din timpul lui Alexandru Ghica (1834-1842), fiind īnchisa o scurta perioada de 6 ani, de la 1853 la 1859, iar din anul1862 si pāna īn zilele noastre a functionat fara intrerupere.
   Īn Baile Govora prima scoala a functionat din decembrie 1909 īntr-o singura īncapere a unei cladiri īnchiriate aflata pe strada Dragalina, nr.3. Īn anul scolar 1909 - 1910 frecventau cursurile 15 elevi īn clasa I, 11 elevi īn clasa a II-a, 4 elevi īn clasa a III-a si 9 elevi īn clasa a IV-a, īn total 39 de elevi.
    Datorita conditiilor necorespunzatoare de functionare, īn anul 1910 a fost īnchiriat un alt local, o casa taraneasca proprietate a familiei Rogojinoiu, situata pe strada Tudor Vladimirescu la nr. 124 - azi demolata.
Next >>
Suntem scoala in care inveti sa ai succes!
Va aflati pe versiunea veche a site-ului Liceului Tehnologic Baile Govora. In curand vom trece la o noua versiune, pe o platforma moderna. Va asteptam in continuare sa ne vizitati!
Site-ul oficial al Liceului Tehnologic Baile Govora